IQ mu? yoksa EQ mu?

Evliliğinin daha üçüncü yılında karısı, arkadaşlarına hissettiği sevgi açlığından söz etmeye başlamıştı.
Aşk evliliği olarak başlayan ilişki, beşinci yılına varmadan çatırdamaya başladı. Karısına koştuğu şart şuydu;
-" Seninle evli kalmamı istiyorsan yemeğim üç öğün, düzenli olarak odama gelecek. Benden dostluk veya yakınlık beklemeyeceksin. Bunlardan şikayet de etmeyeceksin!"

Evliliği 11 yıl sürdü. Boşanmanın ardından çocuklarından ayrılmanın üzüntüsü ve aşırı çalışma, beraberinde şiddetli bir mide ülseri getirdi.
Hastalığı sırasında kendisiyle ilgilenen kuzeniyle bir mantık evliliği yaptı. Ama sürekli başka kadınlarla kısa ilişkiler kurdu.
Duygusal hayatında gerçekten mutlu olduğu uzun bir dönem yaşamadı. Zaman zaman bu yüzden fiziksel sağlığını da kaybetti.

Dünyanın belki de gelmiş geçmiş en zeki adamından bahsediyoruz; Albert Einstein'dan ...
IQ' su sıradan insanlarla karşılaştırılamayacak kadar yüksek bir dahi ... Nobel Fizik Ödülü sahibi ... Keman çalan, mükemmel satranç oynayan, üstün bir beyin ...
EQ, yani, " Emotional intellegence " (duygusal zeka) dersen yerlerde sürünüyor!
Einstein‘in yaşadığı yıllarda daha bu ayırım yapılmamıştı doğal olarak. Günümüzde ise hangisinin daha önemli olduğu tartışılıyor ...

"IQ sizi okuldan mezun eder, EQ ise hayattan!" deniyor.
Tanıma göre , EQ, duygularınızı ve iletişimi hayatta ne kadar doğru kullandığınızı ölçer. Başkalarının duygularını anlama, yaratıcılık, esneklik, dayanıklılık, stresle mücadele, liderlik vasfı, konsantrasyon, kendinizle ve diğer insanlarla ilişkilerinizle ilgilenir.
IQ ise, öğrenme ve anlama yeteneğini, mantık yürütme, bilgiyi kullanma, soyut düşünce ve analitik yetenekleri ölçer.
Televizyonun düğmesini açamayan anneannenin, insanları nasıl bu kadar iyi tanıdığı ve ev içi kavgaları nasıl bu kadar beceriklilikle sakinleştirebildiğini bu şekilde açıklıyoruz.
Veya tam tersi, doktora sahibi insanların bazı tartışmalar sırasında nasıl kendilerinden geçip şiddet uygulayabildiklerini ... Ya da çocuklarını niye berbat yetiştirebildiklerini...
Veya evlilik programlarında avuç avuç EQ' suz insanın nasıl birbirine girip gözyaşlarına boğulduklarını.
IQ' ları ne durumda, onu tartışmıyoruz bile zaten!
Uzmanlar EQ' nun zamanla geliştirilebileceğini, ama muhtemelen eğitiminiz sırasında okul ve aile tarafından ihmal edilmiş olduğunu söylemekteler.

Hiç yorum yok:

Web Analytics