Pes Etme, Hayatta her şey üzerine gelse de ters gitse de umudunu yitirme…

Pes Etme!








SEÇKİN ÇAKMAK
Fatih Üniversitesi, İşletme MBA

Hayat sürprizlerle doludur ve bazen en kötü senaryoyu size yazabilir. Öyle bir an gelir ki sıkıntılar ve Sorunlar ardı ardına çıkar karşısına insanın, özgüvenini yitirir ve hayalleri dumura uğrar.
Buna karşılık; yardım eli gözler. Çıkış yolu arar. Ya da en tehlikelisi düştüğü durumu kabullenir.
İşte bu noktada insanın en büyük yardımcısı yine kendisidir. Çünkü insanın en büyük dostu da kendisidir ve en büyük düşmanı da yine kendisidir. Tabii ki sebepler dairesinde ve kader perspektifinde vesile olan iyi veya kötü insanlar olacaktır. Ama bu insanın kendi yolunu çizmesinde engel değildir. Bunu örneklerle açıklayabiliriz.

Bilgisayar endüstrisinde çığır açan ve önde gelen isim;  Steve jobs bizim için en güzel örnektir.
‘’Siz çalıştığınız yerden kovulsanız ne düşünürsünüz. ?’’ 

  Steve jobs "başıma gelebilecek en güzel şey " olarak değerlendiriyor.
 1985 yılında apple’dan kovulması  Jobs’u Yıkmak yerine daha da güçlendirdi. 
Steve Jobs kovulduktan sonra kendini becerisizlikle suçlamak ve özgüvenini yitirmek yerine;  Başarıya odaklanıp olumsuzlukları bir kenara bırakarak risk alıp Kendi şirketini kurdu ve en nihayetin de 1996 yılında apple hatasını anlayarak steve jobs’u tekrar işin başına getirdi.

“Asla yılmayın, vazgeçmeyin, inanın, kalbinizin sesini dinleyin ve yaptığınız işi sevin!”
  Steve Jobs

Hayatımızda meydana gelen kötü olaylar bazen kader perspektifinde bizlere yeni kapılar açabilir. Kuran-ı kerim’de ‘’Her şerde bir hayır, her hayırda bir şer vardır.’’ Ayeti bu meseleyi doğrulayıcı bir delildir.
Başımıza gelen veya gelebilecek sıkıntıları da Fransızların meşhur atasözü olan; ‘’Beni Yıkamayan Şey Beni Güçlü Kılar.’’ Sözüyle değerlendirirsek meseleye pozitif olarak bakarız ve doğru olan da budur.
Bunu örneklendirsek bir güzel örnekte Medya sektöründe bir çok başarılı projelere imza atmış olan Acun Ilıcalı’dır. 26 yaşında 1995 yılında açtığı kot dükkanı iflas etmeseydi. Medya sektörüne  girmeyecek ve bugün bir çok projenin mimarı olamayacaktı. 26 yaşında Acun Ilıcalı’nın başına gelen iflas olayı için acun beye başına gelen en güzel şey diye söyleseydik,  herhalde kendisinden büyük bir tepki alırdık. Ancak zaman gösterdi ki şer hayra dönmüş ve acun Ilıcalı medya ve eğlence sektörünün fenomeni haline gelmiştir.
O yüzden hayatımız da ki olumsuzluklara pozitif bakmalıyız. Başımıza gelen sıkıntıları ve sorunları bizim olgunlaşmamızı sağlayan bir evre olarak düşünmeli ve ders çıkarmalıyız.
Hazreti Yusuf’un hayatı aslında bizlere yine ders çıkaracak seviyede çok güzel bir örnek; kuyuya atılan, esir pazarında satılan, köle olan iftiraya uğrayan, sonra hapse düşen birisi daha sonra Mısır’a Sultan Olmuştur. O yüzden hayatın bizlere ne sürprizler getireceğini bilemezsiniz.
Daima yaşamımızın her evresinde bu iyi veya kötü sürprizlere hazırlıklı olmalıyız. Yenilikçi olmalıyız, Gelişime açık olmalıyız, Sabırlı, Dikkatli, Özverili ve çalışkan olmalıyız. Fırsatları iyi değerlendirmeliyiz.
Atacağımız adımlarda daima istişare yapmalı tecrübe sahibi insanların fikirlerini almalıyız.
Hayallerimiz ve hedeflerimiz muhakkak olmalı her ne işte çalışırsak çalışalım o işi en güzel şekilde başarmayı düşünmeliyiz. Elbette karşımıza olumsuzluklar çıkacaktır. Ancak inancımızı yitirmeyelim.
‘’Şunu unutmayalım, siz kendinize inanmazsanız ve güvenmezseniz başkalarının size inanmasını ve güvenmesini beklemek hata olacaktır.’’
Elbette imkanlar dahilinde manilerde karşımıza çıkacaktır ancak günün ne getireceğini bilemeyiz. Mücadele yolunu seçmeliyiz. En iyi mücadele silahımızda bilgi olmalıdır. ‘’Bilgi bitmek tükenmek bilmeyen en büyük hazinedir.’’
‘’İnsanlar Dış Görünüşleriyle Karşılanır Bilgileriyle Ağırlanır ve Kişilikleriyle Uğurlanırlar…’’
Sözün son kısmına gelirsek; pes etmek, teslim olmak veya başkalarından yardım eli beklemek yerine işe kendimizden başlamalı ve kendimizi mücadeleye motive etmeliyiz. Tabii ki sizi yarı yolda bırakan akbabalar olabileceği gibi daima yanınızda dostlarınızda olacaktır. Ancak ilk başta siz kendinize bir iyilik yapmalısınız.
İnanmalısınız…
Başarabilirsiniz…

1 yorum:

zeki özer dedi ki...

İyide olmayınca da olmuyorrrrr. bazan herşey sarpa sarılıyor!!!

Web Analytics