BAYRAM SABAHINDA NE YAPACAKSINIZ ?



Evet , Ramazan Bayramı geliyor....
Neler planlıyorsunuz Bayramla ilgili olarak ?
Hayır hayır , bayramda nereye uçacaksınız , hangi tatil beldesine gideceksiniz , onu kastetmedim .......................................................................
Dönün çocukluğunuza , bayram deyince neler hatırlıyorsunuz , bir düşünün ...
Günlerce önceden , ninelerimiz ve dedelerimizce , ev temizliklerine başlar , gelecek akraba eş dost ve ziyaretçilere ikram edilecek yiyecek ve içecekler hazırlanır , torunlara çocuklara verilecek hediye ya da harçlıklar ayarlanırdı değil mi ?
Bizde tatlı bir heyecan , aile büyüklerinde tatlı bir heyecan , arife günü ikindi vakti , bayramın başladığını gösterir toplar atılırdı.
Bilirdik ki bayram başlamıştır.
Ben en çok neyi beklerdim bayramlarda bilir misiniz ?
Babaannemin her bayram yaptığı işkembe dolmasını....
Cebimize konulan harçlıkları....
Yılda kaç kere elbise alınırdı , yılda kaç kere ayakkabı alınırdı ?

Çoğunluğu yeni giysilerimizin , ilk defa bayram sabahlarında giyilirdi.

Arefe günü ,babacığımla kabristana giderdik..
Babamın babaannesi , Huma Nine , eski aile büyüklerinin kabirlerine gidilirdi. Eski ve yeni yazı ile yazılmış mezarların başlarında durup , yüzümüz mezar taşı yönüne bakacak şekilde , üç kulhüvalla bir elham okurduk.. Ninemizin ruhuna ulaşsın derdik. İçimiz serinlerdi bu ziyaretlerden.. Görüşmüş gibi hissederdik kendimizi onlarla...
Bayram namazına babamla giderdik. Hoca , bayram konuşmasını tekbirler arasında yapar , tekbirlerin uyandırdığı o ulvi duygular , çocuk kalbimizi sızlatırdı..
"- Allahüekber Allahüekber , La İlahe illallahü Allahüekber , Allahükber ve lillahil hamd"

Tekbirler devam eder giderdi içimizde yankılanarak....




Daha sonra Aile büyüklerimiz ziyaret edilirdi sırasıyla . Biraz uzakta olanlar ancak bayramlarda ziyaret edilebiliyordu. Karadayı , babamın dayısı nasıl bir yaman adamdı ..... Babamı çok severdi.. Ziyaretini hiç aksatmazdık bayramlarda...
Birbiri ile bağları böylece sıcak kalırdı aile çevresinde yeni yetişen çocukların da .. Akraba , aile büyüğü ve eş dost ile bağlar böylece kopmamış olurdu..

Geçen yıl , internette tanıştığımız Meksikalı bir dostum ile konuşuyorduk.. Eşim ve çocukların , bayram nedeniyle aile büyüklerini ziyarete gittiklerini anlatmıştım ona...
Hemen sormuştu ..
- Bu dini bir bayram değil mi ?
-Evet...
-Peki , ne yaparsınız sizler bu dini bayramlarda..
- Canım dedim ya .. Olabildiğince birbirimizi ziyaret eder , ikramlarda bulunuruz ..
- Tamam , onu anladım da... Bunu bir bayram haline getiren nedir ? Diğer zamanlardan farklı olarak , bu özel güne mahsus geleneksel bir şeyleriniz olmalı , buna bayram demeyi sağlayan..
O güne özgü davranışlar , ne bileyim yemekler , aktiviteler...

Cevap vermekte çok zorluk çektiğimi hatırlıyorum.. Eski bayramları anlatmaya çalıştım ona...

Biz artık bayramlarda büyüklerimizi ziyaret etmeyi terkettik diyemedim..

Benim çocuğum pek çok akrabasını ve onların pek çok çocuklarının çoğunu tanımıyor diyemedim...

Biz artık bayramlarda , bizi kimsenin rahatsız etmeyeceği ,uzak sahillerde otel ya da motellere kaçıyor , mümkünse kimseyle görüşmeden kafa dinliyoruz diyemedim..

Ramazan davulcusu , artık mahallelerin geleneği değil , istenmeyen , 3-5 lira bahşişi verilmemek için kapılardan kovulan adamdır , artık ramazan davulcusuna da , ramazan manilerine de yabancıdır , ninelerinin ninnilerinden de yoksundur çocuklarımızın kulakları diyemedim..

Artık , akrabaların bayram ziyaretlerinin yerini , cep telefonlarına gelen o basmakalıp , samimiyetten uzak bayram mesajları aldı diyemedim..

Kent şekerlemelerinin reklamları çıkıyor son yıllarda bayram öncesi günlerde TV lerde ....
İki yaşlı karıkocanın , kapının her tıklamasında çocuklarının el öpmeye geldiğini sanmaları , sonra da derin bir üzüntü içinde , birbirlerine sarılıp teselli vermeye çalışmaları , nasıl da taaa yüreğimizin derinliklerini dağlamıştır her izleyişimizde...!

                                    Aleysan3--)yayim.meb.gov.tr>




Yoksulları , gerçekten maddi yardıma muhtaç olup kimseye el avuç açamayanları bulabilmek , onları deşifre etmeden , onları utandırmadan bir yardımda bulunmak , ve bayram öncesi , birilerini mutlu etmenin , bir iyilik yapmanın, kimsesiz bir kaç yaşlı komşumuzu ziyaret etmenin sıcacık hazzını duymak ne güzel bir duygudur ...!

Ne kadar çok şey yitirmişiz aslında değil mi ? Kültürden , gelenekten ne kadar kopmuş ve uzaklaşmışız .... Değerlerimizi nasıl da hoyratça ayaklar altına almışız...

Aranmayan anne babalar , nineler dedeler , amcalar halalar , teyzeler , kardeşler......

Bunlarsız bayram olur mu ?

Teknolojik zirveye giden her adım , bizi toplumsal ve insani değerlerden uzaklaştırıp , birbirinden kopuk bireyler olarak tek başımıza mı bırakıyor dünyanın üzerinde ?
Ayni sokağı , ayni caddeyi ayni beldeyi paylaştığımız komşuya , hemşehriye yabancı.....
Merhabasız , gülümsemesiz , selamsız .........................
...........................................................................

Ben yine diyorum ki ....

Bayram sabahında ne yapacağınızı planladınız mı ?

Bayram sabahında ne yapacaksınız ?


 

5 yorum:

Adsız dedi ki...

kim derdi ki bir gün teknoloji denilen canavar büyüyecek büyüyecek ve manevi değerlerimizi gözümüzde aynı nispet de küçültecek...herşeyin bir bedeli vardır ya hani; bizde teknolojinin diyete soktuğu kurbanlarıyız...çocukluğuma dair bayramlarla ilgili olarak o kadar güzel anılarım var ki; yazmakla bitmez..ya şimdi? herşey sıradan herşey basit...ve üzülüyorum gerçekten de...kendi çocuklarım adına hem de...ve gelecek nesil için...ben şimdiden az da olsa kendi yaşadığım o hazzı heyecanı kendi çocuklarıma yaşatmaya anlatmaya çalışıyorum...el öpmenin gururunu, bayram arifesi yeni cicilerle uyumanın heyecanını, hiçbir şekerin bayram şekeri kadar lezzetli olamayacağını, bütün aile kocaman bir sofrada kahkahalarla yemek yemenin hazzını....bütün bunları yaşatmaya çalışıyorum..ama o teknoloji var ya o teknoloji...bir yere kadar müsade ediyor ve bu kadarı bile fazla deyip insanın sevincini heyecanını kursağında bırakıyor...
herkeze çocukluğumuzdaki bayramların tadında bir bayram diliyorum...

Adsız dedi ki...

Hocam bazı görüşler de şimdiki bayramları methediyor.

Remomythe dedi ki...

şimdiki bayramlar , bir şeyler yaşatabiliyorsa , bayram olduğunu hissettirebiliyorsa niye beğenilmesin ki?
Yitirilen şeyler , kazanılan şeyler .....Mukayese yapmak gerek , kardamıyız zararda mıyız diye..
Sahip olduğumuz üç beş değer de yeni generasyonlara kalmalı ...Muğla Marmaris Bodrum motellerinde , Havai de , şeysel adalarında Bayramın ne işi olabilir Kardeş :)))
Bu arada Ekonomitürk'te izliyorum yazılarını ...
Bir kaç yorum yazdım ,senin makalelere ,gerçi yorum olmak için fazla uzundu ama ne olduysa bi türlü gönderemedim..Ama inatçıyım bu konuda :)))

enn pasta dedi ki...

Yaşlı,bekar halamı ziyaret ,Allah'tan rutin olarak sürüyor her bayram.Bir de malum annemler kayınvalidemler...Gerisi koca bir boşluk,uzak akrabalı belki görsem de tanımam...Ama şu da bir gerçek ,bana basmakalıp mesaj çekenleri inatla arayıp kalaylıyorum.Pek çoğu arıyor artık :) Ama çok şükür ki,bayram heyecanımız hala var evde.Keşek daha vefalı olabilseydik...Keşke.
İyi bayramlar.

hjhlp dedi ki...

efendim, bayramınızı kutlar, dünya ve ahirette başarılar dilerim :)

Web Analytics