Şizofrenik aşklar




Adam 31 kız 19 yaşında..
Tam beş yıldır birliktelermiş ve kızın ailesinin de bundan haberi varmış!
Yani ilişki başladığında 15 yaşındaki kızları 26 yaşındaki adamla beraber. ....


Neyse sonunda kız tarafı ilişkiyi bitirmek istemiş ama şizofrenik bir aşk yaşayan adam bunu kabul etmeyip kızın peşini bırakmamış.

Sonuç: İki sevgili birbirlerini bıçakla delik deşik ede ede öldürmüş!

Aşkın bu şizofren halinden hep korkarım.

Allah bu manyaklara düşürmesin.

Ve bu konuda, yani takıntılı aşklar ve aşıklar konusunda sözü uzmanına bırakmak istiyorum.
Uzman psikolog Şirin Hacıömeroğlu görüşleri şöyle:

- Takıntılı aşk kavramına aynı zamanda takıntılı aşk, aşk bağımlılığı ya da ilişki bağımlılığı da diyebiliriz.
Tanım olarak takıntılı aşk; kişinin gerçek ya da ulaşılamayan (platonik) bir aşkı takıntı haline getirip bütün benliğini ona adaması, hayatını ona göre yönlendirmesi, çok yoğun duygular yaşaması fakat bu aşkın gitgide kişinin kendisine ve çevresindeki insanlara zarar vermeye başlaması, kişinin günlük hayattaki işlevselliğini azaltmasıdır.
- Takıntılı şık yalnızca şık olduğu kişinin onu mutlu ve tatmin edebileceğine inanır, onsuz bir hiç olduğunu düşünür ve kişi kendisi mutsuzken şık olduğu kişinin de mutlu olmasını istemez. Aslında kişi kafasında bir illüzyon oluşturmuş ve şık olduğu kişi için oluşturduğu anlama şık olmuştur.
- Takıntı sınırları aştığında tehlikeli sonuçlar da doğurabilir; şık olunan kişiyi takip etme, şiddet uygulama, taciz, tecavüz, cinayet, kişinin intihar etmesi gibi... (Bu olayda tam olarak yaşanan bu işte!)
- Takıntılı aşkın en önemli tetikleyicisinin kişinin şık olduğu kişi tarafından reddedilmesi olduğu düşünülmektedir. Fiziksel veya duygusal yönden reddedilen kişi devamlı kendini kabul ettirmek ve erişebilmek için çabalamaktadır.
- Takıntılı aşkın ortaya çıkmasında çeşitli sebepler olduğu düşünülmektedir. Çocuklukta yaşanmış ve çocuğun derin bir değersizlik hissetmesine neden olan olaylar, travmalar da ileride takıntılı aşk oluşturmasına neden olmaktadır.
- Takıntılı aşıklarda genelde depresyon, davranış bozukluğu, bağımlı kişilik özellikleri, kaygı bozukluğu, takıntılı kişilik yapısı, bilişsel çarpıtmalar (olayları olduğundan farklı algılama, değerlendirme ve yorumlama eğilimi), takıntılı aşk ile tetiklenmiş psikiyatrik hastalıklar (örneğin şizofreni), madde bağımlılığı ve düşük hayat işlevselliği sıkça görülmektedir. Bu tür psikolojik problemlerle karşı karşıya kalan kişilerin, uzman desteği almaları gerekir.

ÖNCEL ÖZİÇER , YENİ ASIR

Hiç yorum yok:

Web Analytics